fbpx

РОЗПОДІЛ ПОВІТРЯ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ

Повітророзподільні та витяжні пристрої призначені для подачі припливного повітря до приміщення, забору відпрацьованого повітря з приміщення, а також для розподілу повітряних потоків. Класифікація повітророзподільних та витяжних пристроїв За напрямком руху повітря:
  • припливні – призначені для розподілу припливного повітря у приміщенні;
  • витяжні – призначені для видалення відпрацьованого повітря з приміщення;
За можливістю регулювання:
  • регульовані, тобто можуть регулювати витрату повітря, тип та напрямок повітряного струменя;
  • нерегульовані;
За формою:
  • круглі;
  • квадратні;
  • прямокутні;
  • складної форми;
За матеріалом:
  • металеві (більш міцні, довговічні, витримують високу температуру, різний колір);
  • пластикові (не кородують; мають більше варіантів кольору, форми та розмірів; мають малу вагу);
  • гіпсові (декоративні нестандартні решітки, нерегульовані);
  • дерев’яні (застосовуються рідко через пожежну небезпеку); – за типом струмини (повітророзподільні пристрої):
  • які формують компактні струмини;
  • які формують плоскі струмини;
  • які формують віялові струмини тощо (див. типи повітряних струмин).
Окрім своїх прямих функцій, повітророзподільні та витяжні пристрої впливають на інтер’єри вентильованих кімнат. Найпоширенішими кінцевими пристроями, які застосовуються в системах припливно-витяжної вентиляції індивідуальних житлових будинків, вважаються вентиляційні решітки. Вони використовуються в житлових та нежитлових приміщеннях індивідуального житлового будинку, а також у басейнах та саунах. Вимоги до повітророзподільних пристроїв:
  1. Повітророзподільні пристрої повинні забезпечувати своєю конструкцією та розташуванням рекомендовану швидкість руху повітря в приміщенні. Вентиляційні решітки підбираються таким чином, щоб швидкість повітря відповідала комфортним для людини умовам. Досвід показує, що при сприятливих середніх значеннях температури, вологості та швидкості руху повітря, але неправильно спроектованій формі повітряної струмини повітророзподільного пристрою створюється дискомфорт.
  2. Під час роботи системи вентиляції повітророзподільні пристрої повинні забезпечувати акустичний комфорт. Шум, який виникає під час проходження повітря через ці пристрої, пригнічує нервову систему людини, не дає їй повноцінно відпочивати та знижує продуктивність праці. Рівень шуму, який генерується повітророзподільними та витяжними пристроями, залежить від швидкості потоку повітря, форми та розмірів самих пристроїв, а також характеристик приміщення (об’єму, звукопоглинання тощо). За можливості решітки повинні перешкоджати проникненню до кімнат шуму від вентилятора або припливно-витяжної установки.
  3. Повітророзподільні пристрої вентиляційних систем повинні гармонійно вписуватися в інтер’єр. З точки зору візуального сприйняття мають значення форма повітророзподільних пристроїв, їхній розмір, колір та фактура поверхні. В одних випадках бажано, щоб повітророзподільні пристрої були мініатюрними, практично не відрізнялися кольором та фактурою поверхні від оздоблення поверхонь приміщення. Для інших приміщень, навпаки, підійдуть великі конструкції, що відіграють роль колірних маяків, які контрастують з оздобленням.
  4. Конструктивні особливості повітророзподільних пристроїв, матеріал, із якого вони виготовлені, безпосередньо впливають на їхню надійність, довговічність та технічні характеристики. Так, настінні вентиляційні решітки, як правило, складаються з рами, в якій розташовані один або два жалюзі – або жорстко закріплені, або поворотні (для зміни напрямку повітряного потоку). Рама решіток може бути квадратною, прямокутною, круглою або еліптичною. Найчастіше настінні решітки бувають плоскими – їх встановлюють на рівну поверхню. Але виробляються гнуті та опуклі решітки – для «накладного» монтажу на криволінійні стіни та повітроводи круглого перерізу.
Круглі дифузори випускаються у двох варіантах виконання: з рухомим обтікачем (анемостати) та нерухомим. Анемостат складається з корпусу, приєднувального патрубка та рухомого обтікача. У дифузорах із нерухомим обтікачем сам «глухий» обтікач замінено на нерухому віялову вставку з декількох дифузорів, закріплених нерухомо відносно одне одного. При переміщенні обтікача або віялової вставки вздовж осі корпусу змінюються форма та характеристики сформованої припливної струмини від вертикальної конічної, що змикається, до горизонтальної віялової, що дозволяє реалізувати сезонне регулювання систем вентиляції та кондиціювання повітря. Виробляють дифузори зі сталі, алюмінію або пластику. Пластикові моделі не пофарбовані, стандартний колір – білий, але можуть виготовлятися з різнокольорового пластику. Алюмінієві або сталеві моделі можуть фарбуватися в тон оздоблення приміщення або в будь-які інші кольори.